Vigtig viden om kulhydrater!

Som kostvejledere møder vi ofte stor modstand eller skepsis overfor kulhydrater, så derfor har vi her samlet nogle vigtige pointer, som vi ofte selv anvender i vores vejledning.
(Artiklen er skrevet af diætist Stine Junge Albrechtsen)

  1. Kulhydrater er ikke fjenden! Las os droppe myten om, at kulhydrater er skurkene i vores kost og en gang for alle slå fast, at det handler om at vælge de rigtige typer, mængder og tidspunkter for indtag.
  2. Fokus på fuldkorn! Når det kommer til at prioritere typer af kulhydrater, så foretræk de komplekse som vi bl.a. finder i madvarer der indeholder masser af fuldkorn. Fuldkorn fra havregryn, rugbrød, fuldkornsmel og brune ris sikrer masser af kostfibre, holder maven i gang samt bidrager med mineraler og B-vitaminer.
  3. Vælg grove grøntsager. Alle former for frisk og frossen frugt og grønt er sundt, men når man skal prioritere så anbefal først og fremmest grove grøntsager som er grøntsager med mere end 1,9 g kostfiber pr. 100 g. Det kan være grøntsager som broccoli, blomkål, grønkål, pastinak, selleri, ærter, grønne bønner og gulerødder.
  4. Snack smart. Tænk frugt og grønt ind som mellemmåltider i form af gulerødder med hummus til, yoghurt naturel rørt sammen en moset banan eller bær ovenpå, en smoothie af plantedrik eller mælk med frossen frugt eller hytteost med revet gulerod eller anden grønt og græskarkerner på.
  5. Timing er afgørende. Kulhydrater er vigtigt brændstof til hjerne og muskler og derfor er det praktisk at fordele kulhydraterne ud over dagen, så man sikrer et stabilt energiniveau dagen igennem.

  6. Brug tallerkenmodel! En simpel tallerkenmodel som T-modellen sikrer dels en fornuftig portionsstørrelse, hvis man spiser af en almindelig middagstallerken og holder sig til en portion, men også en god fordeling af næringsstoffer og prioritering af kulhydrater.

    Med en T-model anbefales 25% stivelse, som kunne være kartofler fuldkornsris eller -pasta, fuldkornsbrød, nudler eller lignende. De næste 25% anbefales at være protein i form af fisk, fjerkræ, magert kød, æg, hytteost eller vegetabilske proteiner som bønner, linser eller tofu. De sidste 50% er reserveret til grøntsagerne så der tilføres masser af kostfibre samt en god volumen på måltidet for få kalorier.

 

Hvis du drømmer om at hjælpe andre med et vægttab, der holder eller bare selv vil blive klogere på dit eget vægttab så er vores kostvejlederuddannelse med fokus på det varige vægttab måske noget for dig. Den kan du læse mere om her